Asunto-osakeyhtiö ja sen asiat

Tarvitaanko asunto-osakeyhtiössänne yhtiöjärjestyksen päivittämistä? Tuliko riitaa urakkasopimuksesta? Miten toteutetaan huoneiston haltuunotto?

Fortis tietää ja neuvoo! Olitpa sitten isännöitsijä, asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsen tai osakkeen omistaja, saat asiantuntevan avun Asianajotoimisto Fortiksesta.

Asunto-osakeyhtiöihin ja yhtiökokouksiin liittyvät kysymykset tai riidat ratkeavat asunto-osakeyhtiölain asiantuntijan, asianajaja, varatuomari Miina Vuorelan kanssa. Hän on Asianajotoimisto Fortis Oy:n perustaja ja omistaja.

”Yhtiöjärjestys täytyy pitää ajan tasalla. Se on oleellinen asiakirja, jonka mukaan taloyhtiön asioita hoidetaan asunto-osakeyhtiölain ohella. Yhtiöjärjestyksessä täytyy yksilöidä esimerkiksi, miten osakkailta kerätään rahaa tai peritään erilaisia vastikkeita”, Miina Vuorela sanoo.

Asunto-osakeyhtiöissä on paljon toimintaa, jossa tarvitaan asianajajan asiantuntemusta: esimerkiksi ennakointi, haasteelliset kysymykset, vahingot ja riidat.

Urakkasopimukset täytyy laatia ammattimaisen tarkasti

Jos asunto-osakeyhtiön urakkasopimukset on tehty huolimattomasti, syntyy helposti ongelmia. Siksi kannattaa pyytää asianajajaa katsomaan, että sopimukset laaditaan järkevästi. 

”Urakkasopimuksissa täytyy sopia kaikesta, esimerkiksi lisätöiden veloituksista. On tärkeää, että lisätyöt hyväksytetään aina toimeksiantajalla. Näin vältytään yllättäviltä laskuilta ja niihin liittyviltä riidoilta”, Miina Vuorela korostaa.

Jos urakkasopimuksista syntyy riitaa, kannattaa olla ensimmäiseksi yhteydessä asianajajaan. Näin säästetään taloyhtiön rahaa, aikaa ja vaivaa. Isännöitsijän ei tarvitse eikä kannata yrittää ratkoa urakkasopimusten riitoja.

 

Huoneiston haltuunotto on säädetty laissa

Asunto-osakeyhtiölaki määrää huoneiston haltuun ottamisesta. Asunto-osakeyhtiö voi ottaa huoneiston haltuunsa:

  • Jos osakas ei maksa vastikkeita (maksamattomia vastikkeita on vähintään 3 kk ajalta)
  • Jos osakas ei noudata taloyhtiön järjestyssääntöjä
  • Jos osakas ei huolehdi huoneiston kunnosta
  • Jos osakas viettää säädytöntä ja häiritsevää elämää

 

”Huoneiston lyhytaikainen vuokraus on yleensä sallittua, jos sitä ei ole erikseen kielletty yhtiöjärjestyksessä. Jos haltuunotettu asunto vuokrataan, käytetään osa vuokratulosta kyseisen huoneiston vastikevelkojen kattamiseen”, Fortiksen asianajaja Miina Vuorela sanoo.

Asunto-osakeyhtiölaki

ota yhteyttä

Miina Vuorela

Asianajaja, varatuomari, Fortiksen perustaja