Kiinteistö- ja asuntokauppariidat

Miten kauppakirja tehdään oikein? Kuka vastaa ja mistä? Mitkä vastuut siirtyvät ostajalle ja mitkä jäävät myyjälle?

Kiinteistö- ja asuntokaupoissa tarvitaan asianajajaa jo ennen kuin on riitaa tai pulmaa. Kauppakirja on määräävä asiakirja ja siihen täytyy keskittyä todella huolellisesti.

Asianajotoimisto Fortis Oy on paras tuki ja turva kiinteistö- ja asuntokaupoissa. Perehdymme ja selvitämme asiat. Huolehdimme, että sinun etusi otetaan huomioon.

”Pitää tietää, mitä on ostamassa tai myymässä ja siinä me asianajajat autamme. Esimerkiksi kuntotarkastus saa monesti liian suuren roolin, vaikka tosiasiassa pitäisi keskittyä vain kauppakirjaan ja siihen kirjattuihin ehtoihin.”, asianajaja ja varatuomari Miina Vuorela kertoo. Hän on Asianajotoimisto Fortiksen perustaja ja omistaja.

Myyjälle
Miten kauppakirja tehdään oikein? Kuka vastaa ja mistä? Mitä maakaaren edellyttämät varaumat tarkoittamat? Me tiedämme!
 
Kiinteistökaupan säätelee maakaari. Kiinteistöllä tarkoitetaan sekä maa-aluetta että sillä sijaitsevaa rakennusta. Asunto-osakkeen myyntiä säätelee asuntokauppalaki.
 
Asianajaja osaa laatia kauppakirjan, jossa vastuurajoitusehdot on laadittu niin, että mahdollisten rakennusvirheiden seuraamusten vastuut on sovittu.
 
Voitko myydä kiinteistön, jossa voi olla rakennusvirheitä?
 
Kyllä voit. Hyvin laaditulla vastuunrajoitusehdolla voidaan kiinteistökaupassa rajata myös salaiset virheet kaupan ulkopuolelle. Näin ollen kiinteistön voi myydä, vaikka epäilet, että siinä olisi rakennusvirheitä.
 
”Suurimmat ongelmat kiinteistökaupoissa tulevat silloin, jos kauppakirjassa halutaan sulkea pois myyjän vastuuta rakennusvirheistä. Silloin ehdot täytyy laatia hyvin yksilöidysti. Esimerkiksi hyvin laadittu kuntokartoitus kiinteistökaupan yhteydessä ei riitä sulkemaan myyjän vastuuta kokonaan pois. Vain kauppakirja ja siihen laaditut yksilöidyt ehdot täyttävät vaatimukset”, asianajaja Miina Vuorela Asianajotoimisto Fortiksesta neuvoo.
 
ostajalle
Oletko tarkistuttanut kauppakirjan asianajajalla? Tiedätkö, mitä olet ostamassa? Mitkä vastuut siirtyvät ostajalle ja mitkä jäävät myyjälle? Onhan sinulla oikeusturvavakuutus voimassa, kun suunnittelet asunnon tai kiinteistön ostamista? Fortis auttaa!
 
Asianajotoimisto Fortiksen juristi osaa kertoa, mitkä vastuut kaupassa siirtyvät ostajalle ja mitkä jäävät myyjälle. Kauppakirjan vastuunrajoitusehdot kertovat esimerkiksi, mistä virheistä vastaa myyjä ja mistä ostaja.
 
Esimerkki: Kauppakirjaan oli kirjoitettu, että myyjä vastaa kylpyhuoneen lattiasta löytyneestä kosteusvauriosta. Käytännössä myyjä vastasi ainoastaan kostuneen rakenteen poistamisesta, eikä mistään muusta. Myyjä ei vastannut esimerkiksi lattiarakenteen korjaamisesta nykyrakenteen mukaisesti. Asianajaja olisi etukäteen osannut yksilöidä vastuun niin, että myyjän vastuu olisi ulottunut sekä virheeseen että sen seuraukseen.
 
Varmista, että sinulla on oikeusturvavakuutus voimassa ennen kuin teet asunto- tai kiinteistökauppoja. Jos sitten tarvitset juristin palveluja, niin vakuutusyhtiö maksaa asianajajan kulut. Asuntokauppa- ja kiinteistöriidat ovat usein hyvin pitkiä ja kalliita.
 
Löytyikö ostamastasi kiinteistöstä tai asunnosta virhe?
 
Kun kaupat on jo tehty, ja virhe löytyy, täytyy reklamoida mahdollisimman nopeasti ja laissa säädetyssä määrämuodossa. Ota yhteyttä Fortiksen asianajajaan, jotta et myöhästy tai tee reklamointia väärin.

ota yhteyttä

Miina Vuorela

Asianajaja, varatuomari, Fortiksen perustaja