Kuljetus ja Huolinta

Miten varmistat, että kuljetussopimukset ja riskienhallinta ovat ajan tasalla? Onko PSYM-ehdot liitetty oikealla tavalla?

Kuljetus- ja huolinta-alan yritysten kannattaa kartoittaa alan liiketoiminnan riskit, jotta yritykset osaavat varautua oikein vastuiden jakautumiseen.

”Jos ei ole tarkkana esimerkiksi sopimus- tai alihankintaketjuissa, vastuu kaatuu yrityksen niskaan”, Asianajotoimisto Fortis Oy:n asianajaja Miina Vuorela toteaa.

Kuljetus ja huolinta sekä niihin liittyvät kysymykset tai riidat ratkeavat Asianajotoimisto Fortiksen avulla.

Ammattitaitoinen asianajaja neuvoo hallitsemaan kuljetusriskit

Monet yritysten pulmat ratkeavat toimintatapoja muuttamalla ja ennakoimalla. Kuljetus ja huolinta ovat aloja, joissa riskit täytyy kartoittaa, jotta osaa varautua oikein, ja esimerkiksi vakuuttaa yritystoiminnan ja tuotteet kattavasti.

Kaikki sopimukset kannattaa aina tarkistuttaa asianajajalla etukäteen, jotta yritys tietää, minkälaisia riskejä monisatasivuinen sopimusnivaska tuo tullessaan.

”Harva vientiyritys tietää, että kuljetettavalle tavaralle voi ottaa tavaravakuutuksen. Se korvaa, jos tuotteelle tapahtuu jotain kuljetuksen aikana. Rikkoutumisen lisäksi tavara voidaan esimerkiksi varastaa, se voi kadota, tai merellä voi sattua yhteishaveri kuten kävi aikoinaan Suezin kanavassa”, asianajaja Miina Vuorela huomauttaa.

Lisäksi voidaan sopia, että kuljetusriski kuuluu tavaran vastaanottajalle. Tämä voidaan sopia ottamalla käyttöön Incoterms-lausekkeet. Omistaja ei aina vastaa kaikesta.

Osaava lakimies neuvoo kuljetusten sopimuksissa ja vakuutuksissa

Sopimuksen sisältöön kannattaa yrittää vaikuttaa, vaikka sopimusosapuolena olisikin jokin kansainvälinen suuryritys. Riskien kartoittamisen jälkeen voi pyrkiä esimerkiksi vakuutusturvan saamiseen.

Pitääkö oman yrityksen sopimuksista ja riskienhallinnasta olla huolissaan?

”Pitää, koska jos ei ole tarkkana, riski kaatuu yrityksen niskaan, kun vakuutusturva ei riitäkään tai on sovittu riskin kantamisesta yksin”, asianajaja Miina Vuorela toteaa.

Sopimusoikeus on Miinalle tuttua arkipäivää. Asianajotoimisto Fortis tarjoaa laajan valikoiman sopimusoikeuteen liittyviä palveluja: sopimusten läpikäynti, kommentointi, laadinta ja riskien kartoitus.

Asianajotoimisto Fortis on ongelmanratkaisuun erikoistunut lakitoimisto Hämeenlinnassa. Asianajotoimisto työskentelee koko Suomen alueella.

ota yhteyttä

Miina Vuorela

Asianajaja, varatuomari, Fortiksen perustaja