Missä tilanteissa työntekijän voi irtisanoa? Tai lomauttaa?

Lakikirjoja ja Fortiksen kyltti työpöydällä.

Mikä vaikuttaa siihen, millaisissa tilanteissa työntekijän voi irtisanoa? Miten lomauttaminen tapahtuu?

Asianajotoimisto Fortis tietää ja kertoo!

Työnantaja voi irtisanoa työntekijän joko A) tuotannollisista ja taloudellisista syistä tai B) henkilökohtaisista syistä.

Vaihtoehto A on mahdollinen silloin, kun työnantajalla ei enää ole tarpeeksi työtä tarjolla.

Vaihtoehto B:n kanssa on oltava erittäin tarkkana. Kannattaa konsultoida Asianajotoimisto Fortiksen asianajajaa, jotta osaat toimia oikein.

Käytännössä henkilökohtainen syy voi olla lain tai työsopimuksen vastainen teko, muu sopimaton käyttäytyminen tai se, ettei työntekijä jostain syystä suoriudu enää työtehtävistään. Jos perusteet täyttyvät, on ensin annettava varoitus ja työntekijää on kuultava.

”Tässä täytyy olla tarkkana, sillä huolimaton irtisanominen voi johtaa riitaan ja mittaviin korvausvaateisiin”, Fortiksen asianajaja ja varatuomari Miina Vuorela vinkkaa.

Lomauttamiseen vaikuttaa työntekijöiden määrä

Miten lomauttaminen tapahtuu? Yrityksissä, joissa on enintään 19 työntekijää, on työnantajan saatuaan lomautustarpeen tietoonsa esitettävä viipymättä työntekijöille tai heidän edustajalleen lomauttamista koskeva ennakkoselvitys.

Ennakkoselvityksestä on ilmettävä lomautuksen peruste, arvioitu laajuus, toteuttamistapa, alkamisajankohta ja arvioitu tai tiedossa oleva kesto. Ellei työehtosopimuksessa ole toisin sovittu, on työntekijälle ilmoitettava asiasta 14 päivää ennen lomautuksen alkamista.

Jos yrityksellä on vähintään 20 työntekijää, sovelletaan yhteistoimintamenettelylakia, ja silloin yrityksen on järjestettävä yt-neuvottelut.

Kaipaatko lisää tietoa työsopimusasioissa? Tai lomautus- ja irtisanomistilanteissa? Ota yhteys Fortikseen, niin saat asiantuntevan tiimin tueksesi!

Jaa:

ota yhteyttä

Miina Vuorela

Asianajaja, varatuomari, Fortiksen perustaja