Mistä saat korvausta? Selvitä yrityksesi vakuutusturva taitavan asianajajan kanssa

Koronakriisi on ajanut monet yritykset ahdinkoon. Yrityksellä voi olla mahdollisuuksia saada vakuutuskorvauksia esimerkiksi keskeytyneestä liiketoiminnasta. Korvausvastuu riippuu vakuutusehdoista.

– Eri vakuutusyhtiöissä on eri ehdot. Jokaisella vakuutusyhtiöllä on omat ehdot keskeytysvakuutuksessa, ja niiden sisällöt eroavat toisistaan, sanoo asianajaja Miina Vuorela Asianajotoimisto Fortis Oy:stä.

Miina tietää mistä puhuu, koska hänellä on reilun 10 vuoden kokemus korvauslakimiehen työstä.

–  Pääsääntö on, että vakuutuksen tulisi aina korvata vahinko, ja vain poikkeustapauksessa evätä korvaus. Ja ne poikkeustapaukset täytyy olla nimenomaisesti kirjattuna vakuutusehtoihin. Jos ei esimerkiksi erikseen lue, että vakuutus ei korvaa, kun valtioneuvosto määrää liiketoiminnan suljettavaksi, niin silloin on perusteita korvauksen saamiselle. Vakuutusehtoja tulkitaan sananmuotojen mukaisesti. Siksi täytyy olla erikseen kirjattuna, mitä ei korvata, Miina korostaa.

”Pääsääntö on, että vakuutuksen tulisi aina korvata vahinko, ja vain poikkeustapauksessa evätä korvaus.”

Yrittäjän kannattaa tehdä vahinkoilmoitus liiketoiminnan keskeytymisestä

Monet yrittäjät ovat yllättäneet Miinan sanomalla, etteivät aio tehdä edes vahinkoilmoitusta liiketoiminnan keskeytymisestä. Se on Miinan mielestä virhe.

– Ota heti yhteys asiantuntevan asianajajaan, jotta vahinkoilmoitus tulee tehdyksi oikein. Sananmuodot ovat nyt erityisen tärkeitä. Ei kannata lähteä suin päin soittelemaan vakuutusyhtiöön, koska niiden pääviesti on, että juuri mitään ei korvattaisi. Nyt täytyy keskittyä omaan vahinkoilmoitukseen, Miina neuvoo.

Lisäksi hän varoittaa uskomasta perinteisessä mediassa ja sosiaalisessa mediassa esiintyviä vakuutusyhtiöiden edustajia, joiden mukaan mitään korvauksia ei olisi tulossa.

– Se on vakuutusyhtiöiden kriisiviestintää, jotta yritykset eivät tekisi edes vahinkoilmoituksia. Tee joka tapauksessa vahinkoilmoitus. Se pitää tehdä huolellisesti ja oikein.

”Se on vakuutusyhtiöiden kriisiviestintää, jotta yritykset eivät tekisi edes vahinkoilmoituksia. Tee joka tapauksessa vahinkoilmoitus.”

Mikä on yrityksesi vakuutusturva ja mitä lukee pikkuprintissä?

Lakimies Miina Vuorela kehottaa heti ensimmäiseksi tarkistamaan, mikä yrityksen vakuutusturva todellisuudessa on. Vakuutussopimus ja siihen liittyvät – ne pienellä printatut – vakuutusehdot kannattaa käydä läpi asiantuntevan asianajajan kanssa.

– Voihan olla, että yrityksen keskeytysvakuutus on rajattu koskemaan vain tulipaloa, vesivahinkoa, varkautta ja yrittäjän omaa sairastumista.

Jos vakuutuskorvauksesta tulee riitaa, yrittäjän ei tarvitse pelätä asianajokuluja. Vakuutusyhtiö joutuu korvaamaan ne riitatilanteessa oikeusturvavakuutuksen kautta.

– Edessä on varmaankin paljon vakuutusriitoja, enkä voi luvata kenellekään, että vakuutuskorvauksia tulee. Mutta asiat kannattaa selvittää osaavan asianajajan kanssa.

Asianajaja Miina Vuorela Asianajotoimisto Fortis Oy:stä muistuttaa myös, että vakuutuskorvaus ei auta yrityksen akuutissa kassakriisissä. Vaikka korvausta myönnettäisiin, rahan tuleminen tilille kestää.

– Jos yritys tarvitsee rahaa nopeasti, täytyy tehdä muita ratkaisuja kuin odottaa vakuutuskorvausta.

Tiedätkö sinä, mikä on yrityksesi vakuutusturva? Osaatko tehdä kriisin keskellä oikeita päätöksiä? Ota yhteys asianajaja Miina Vuorelaan, ja varmista, että toimit järkevästi ja yrityksesi edun mukaisesti.

Jaa:

ota yhteyttä

Miina Vuorela

Asianajaja, varatuomari, Fortiksen perustaja