Yrittäjä, mitkä riskit ovat sinun vastuullasi?

Miten myyt riskittömästi tuotteita ulkomaille? Miten kansainvälistyt järkevästi? Kun ulkomaille myyty tavara katoaa tai vahingoittuu, kuka korvaa?

Ratkaisut tietää asianajaja, varatuomari Miina Vuorela, Asianajotoimisto Fortis Oy:n perustaja. Hän on vakuutus– ja vahingonkorvausoikeuden sekä kansainvälisen kaupan kokenut asiantuntija.

– Turhan harva yritys tietää, miten paljon oikein laaditut sopimukset säästävät aikaa, rahaa ja vaivaa. Riskienhallinta ja toimintakulttuuri ovat kuitenkin olennainen osa menestyvää liiketoimintaa, asianajaja, lakimies Miina Vuorela muistuttaa.

Ammattitaitoinen lakimies neuvoo hallitsemaan riskit

Monet yritysten pulmat ratkeavat toimintatapoja muuttamalla ja ennakoimalla. Riskit täytyy kartoittaa, jotta osaa varautua oikein, ja esimerkiksi vakuuttaa yritystoiminnan ja tuotteet kattavasti.

Kaikki sopimukset kannattaa aina tarkistuttaa asianajajalla etukäteen, jotta yritys tietää, minkälaisia riskejä monisatasivuinen sopimusnivaska tuo tullessaan.

– Harva vientiyritys tietää, että kuljetettavalle tavaralle voi ottaa tavaravakuutuksen. Se korvaa, jos tuotteelle tapahtuu jotain kuljetuksen aikana. Rikkoutumisen lisäksi tavara voidaan varastaa tai se voi kadota.

Lisäksi voidaan sopia, että kuljetusriski kuuluu tavaran vastaanottajalle. Omistaja ei aina vastaa kaikesta.

Osaava lakimies neuvoo sopimuksissa ja vakuutuksissa

Joskus sopimuksen sisältöön voi yrittää vaikuttaa, vaikka sopimusosapuolena olisikin jokin kansainvälinen suuryritys. Riskien kartoittamisen jälkeen voi pyrkiä esimerkiksi vakuutusturvan saamiseen.

Pitääkö oman yrityksen sopimuksista ja riskienhallinnasta olla huolissaan?

– Pitää, koska jos ei ole tarkkana, riski kaatuu yrityksen niskaan, kun vakuutusturva ei riitäkään tai on sovittu riskin kantamisesta yksin, asianajaja Miina Vuorela toteaa.

Sopimusoikeus on Miinalle tuttua arkipäivää. Asianajotoimisto Fortis tarjoaa laajan valikoiman sopimusoikeuteen liittyviä palveluja: sopimusten läpikäynti, kommentointi, laadinta ja riskien kartoitus.

Asianajotoimisto Fortis on ongelmanratkaisuun erikoistunut lakitoimisto Hämeenlinnassa. Asianajotoimisto työskentelee koko Suomen alueella.

Teksti: Tia Yliskylä

Jaa:

ota yhteyttä

Miina Vuorela

Asianajaja, varatuomari, Fortiksen perustaja