Miinan minuutti -video: Tarkista sopimusketjun vastuut ja käytä alihankkijoita fiksusti

Sopimusketjut vaativat yrittäjiltä erityistä tarkkuutta. Kun tehdään esimerkiksi alihankintasopimuksia, kannattaa tarkistaa, että vastuut ovat yhdenmukaiset koko sopimusketjun läpi.

– Muutoin voi käydä niin, että pääsopimuskumppani onkin vastuussa alihankkijan aiheuttamasta vahingosta, asianajotoimisto Fortiksen perustaja ja asianajaja Miina Vuorela sanoo.

Kuka maksaa 100 000 euron vahingot?

Kun sovitaan urakoista ja toimeksiannoista, täytyy sopimuksiin kirjata selvästi, saako pääsopimuskumppani käyttää alihankkijoita. Jos alihankkijoita saa käyttää, täytyy pääsopimuskumppanin puolestaan huolehtia, että alihankkijat kantavat oman vastuunsa mahdollisista vahingoista.

– Sopimusketjujen vastuut tulee tarkistaa, jotta ne ovat samat läpi koko sopimusketjun, Miina Vuorela tähdentää.

Riita syntyy esimerkiksi silloin, kun toimeksiantaja tai asiakas vaatii 100 000 euron korvausta vahingosta, mutta alihankkija on rajoittanut oman vastuunsa vain 50 000 euroon. Pääsopimuskumppanilla on silloin hankala paikka.

– Kannattaa huomata myös, että vakuutusyhtiöt eivät yleensä vakuuta sopimusketjussa tapahtunutta vahinkoa, Vuorela tietää.

Pienellä printatut vastuunrajoitukset ovat olennaiset

Miina Vuorela kehottaa lukemaan erityisen tarkasti vakiosopimusten tekstit. Niissä kun on pääsääntöisesti vastuunrajoituslausekkeet.

– Ne ovat juuri niitä pienikokoisilla kirjaimilla printattuja kohtia! Niistä täytyy olla erityisen kiinnostunut, koska sieltä löytyvät vastuunrajoitukset. Meillä on asiakkaita, joille on aiheutunut satojen tuhansien eurojen kustannukset, kun näin ei ole tehty. Silloin asiakkaamme on joutunut vastaamaan myös aliurakoitsijan aiheuttamista vahingoista.

Tarvitsetko apua sopimusten tarkistamiseen? Tai järkevien sopimusten laatimiseen? Me asianajotoimisto Fortiksessa tiedämme, mikä on sinun ja yrityksesi edun mukaista. Ota yhteyttä!

Teksti, kuvat ja video: Tia Yliskylä/No Niin Media

Jaa:

ota yhteyttä

Miina Vuorela

Asianajaja, varatuomari, Fortiksen perustaja